Bäst före märkning och varor med kort datum

Livsmedel och kosttillskott märks alla med bäst före datum. Detta är en viktig märkning för att alla ska kunna se inom vilken tidsram produkten är som bäst. Men hur sätts egentligen dessa datum och vad händer efter bäst före datumet har passerat?

Skillnaden mellan kort datum och bäst före

Bäst före och kort datum är två olika saker. Kort datum är en märkning som ofta sätts på en vara där bäst före datumet börjar närma sig. Varan har med andra ord inte passerat denna gräns. 

Bäst före är ett datum där tillverkaren inte längre kan garantera varans inneboende egenskaper som smak, färskhet, konsistens med mera. Efter bäst före har passerats så finns det en risk att varan tappar något i kvalitet men detta varierar kraftigt beroende på vad det är för livsmedel eller kosttillskott. Varan blir med andra ord inte automatiskt dålig när detta datum passeras. 

Kort datum är nästan exklusivt en märkning som används av återförsäljare och inte tillverkare. Många varor går att hitta med denna märkning, ofta på egna hyllor och ofta med ett reducerat pris. Dessa varor närmar sig sitt bäst före datum och kommer kasseras av återförsäljaren om de inte säljs innan datumet har passerat. 

Handlar inte om att varan blir oätlig

Så länge en vara förvaras korrekt så sker det inga större förändringar i dess näringsvärde. Vissa ämnen kan dock minska över tid och det rör sig då främst om sådana som reagerar (oxiderar) med syre och som fungerar som antioxidanter, exempelvis vitamin C och E. 

En vara är ofta ätbar lång tid efter bäst före datum har passerat men för att det ska ske så är det viktigt att varan förvaras på rätt sätt. Generellt sett så är värme, solljus och luft dåligt för hållbarhet. En tätt försluten förpackning som förvaras utom solljus och i rätt temperatur har således goda chanser att klara sig avsevärt längre än det satta bäst före datumet. 

En leverantör kan aldrig garantera att en vara håller bästa kvalitét till bäst före datumet om varan inte är korrekt förvarad. Förvaringsinstruktioner ska finnas på etiketten på alla livsmedel och kosttillskott. Olika varor är olika känsliga för tid och förvaring. En kylvara är mycket känsligare än en torrvara. Exempelvis så kommer ett proteinpulver hålla mycket längre efter bäst före än ett paket mjölk. 

Titta, lukta, smaka

Människan har inte det bästa doftsinnet i djurvärlden men vi är exceptionellt duktiga på att upptäcka när mat har blivit dålig. Om en vara har passerat sitt datum så är det alltid viktigt att titta, lukta och smaka för att avgöra om det är ätbart eller inte. Om maten både ser ut, luktar och smakar som vanligt så kommer den högst troligt att vara helt ok att äta. 

För vissa produkter finns inte samma möjlighet att göra denna kontroll. Framför allt för kapslar och tabletter. Dessa har i regel en mycket lång hållbarhet och de blir sällan dåliga i det avseende att man kan bli sjuk. Vad som händer är i stället att de tappar en del av sitt aktiva innehåll i form av exempelvis vitaminer och mineraler. Med denna typ av produkter finns det med andra ord en obetydlig risk för att bli dålig.

Märkning som alltid finns på förpackningen

Alla varor har två viktiga märkningar. Dels så är det ett bäst före datum, dels så finns det en förvaringsinstruktion. Det är viktigt att följa förvaringsinstruktionerna för att varan ska hålla så länge som möjligt. Bäst före märkningen är något som stämplas på förpackningen när den fylls i produktionsanläggningen. Ofta finns det en vit ruta där både datum och batch-nummer finns stämplat. Märkningen kan även finnas på andra ställen på förpackningen så som lock, botten eller sidorna.  

Bäst före ≠ sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdag är en annan form av märkning som inte ska förväxlas med bäst före. Sista förbrukningsdag är en frivillig märkning som sätts på produkter som kan antas vara farliga att konsumera efter sista förbrukningsdag har passerat. Denna märkning återfinns oftast på färska livsmedel så som fisk och kött men även vissa typer av SÄR NÄR (särskilda näringsändamål) som används inom vården. 

Det är en ovanlig märkning och finns i stort sett inte alls på kosttillskott eller nästan alla former av vanliga livsmedel.  

Hur bestäms bäst före datum?

Det finns ingen generell metod för alla typer av varor och livsmedel som används när man bestämmer bäst före. Denna märkning kommer allt som oftast som ett resultat av erfarenhet tillverkarna har av sina egna varor samt information tillgänglig de har från sina underleverantörer gällande ingående ingredienser. 

Flera tillverkare har etablerade metoder för test av vad som kallas shelf life vilket motsvarar bäst före. Dessa tester kan se olika ut men går ut på att stress-testa produkterna med bland annat värme, luft, ljus och ibland även rörelse som kan få många produkter att klumpa sig. Med dessa stress-tester kan man få en bra bild över vad en produkt förväntas klara av i sin förpackning.

Bäst före är således inte en skarp gräns där en produkt inte längre går att äta, det är bara den gräns där tillverkaren inte längre garanterar förväntad kvalitet. Använd ögon, näs och mun för att avgöra om produkten är tjänlig, vilket den ofta är, efter bäst före har passerat.