Kroppens fysiologiska faser

Under ett livslopp genomgår den manliga kroppen att antal fysiologiska faser. Alla med sina egna privilegier och disfavörer. Att vara påläst om vad dessa egentligen innebär är viktigt om man vill vara väl förberedd på kommande utmaningar.

Grundstenarna för en god hälsa, oavsett ålder och kön, är regelbunden motion och en balanserad kost. Träna varierat, ät hälsosamt och sov tillräckligt. Med de bitarna på plats skapas gynnsamma förutsättningar för ett långt och friskt liv.

Men utöver detta finns även ett antal ytterligare faktorer och parametrar som är extra viktiga beroende på vilken ålder man befinner sig i.

Kroppens fysiologiska faser
#1

Ungdomsåren

Den mest radikala kroppsliga förändringen under uppväxten inträffar i samband med puberteten. Här brukar man säga att steget tas från pojke till man. I denna fas är det av yttersta vikt att man får tillräckligt mycket sömn. När kroppen utvecklas extra snabbt behöver den också extra återhämtning.

Utöver sömn är kosten en avgörande faktor för att kroppen ska kunna återhämta sig. När man befinner sig i en sådan tillväxtfas som puberteten innebär är behovet av protein, magnesium och kalcium större än normalt. Proteinet behövs för att bilda ny vävnad (inklusive muskelmassa), medan magnesium och kalcium är viktigt för skeletthälsan. En balanserad kost tryggar i regel intaget av alla dessa näringsämnen, men om man av någon anledning inte konsumerar mejeriprodukter kan det vara lämpligt att se över behovet av ev. tillskott.

Envisa myter gör gällande att man riskerar att stanna i växten om man ägnar sig åt för mycket träning innan man slutat växa. Dessa har ingen vetenskaplig grund. Man kan med gott samvete träna med både hög frekvens och intensitet under ungdomsåren. Det gäller även styrketräning, förutsatt att man lärt sig en korrekt lyftteknik.

Kroppens fysiologiska faser
#2

I sin krafts dagar

När man börjar närma sig medelålder är det inte ovanligt att man har både familj och karriär att tänka på. Att motionera är kanske inte lika högt upp på listan som det en gång varit. Här är planering ofta nyckeln till framgång. Många menar att de inte har tid att träna, när det i själv verket är så att de inte tar sig tid. Organisera vardagen och prioritera. Har du möjlighet att slötitta på TV flera timmar varje kväll har du garanterat möjlighet att ge dig ut på en löprunda eller gå till gymmet ett par gånger i veckan.

En vanligt förekommande flaskhals för träningens kvalitet i denna livsfas är ofta trötthet och brist på energi. Detta åtgärdas främst genom att införa sunda sömnrutiner. Men om det inte räcker hela vägen finns det några kosttips med dokumenterat god effekt. Brist på mikronutrienter som vitamin B6, magnesium och vitamin D är inte ovanligt och kan ge upphov både trötthet och en låg energiomsättning. Komplettera gärna kosten med ett multivitamintillskott.

Kroppens fysiologiska faser
#3

På ålderns höst

När man blir äldre och pensionen hägrar tycker man kanske att man gjort sig förtjänt av lite stillsamhet. Men faktum är att det är nu som regelbunden motion är som allra viktigast.

Balanserad träning vid hög ålder gör att både livslängd och livskvaliteten ökar. Aktiviteterna behöver inte nödvändigtvis vara särskilt högintensiva, det viktigaste är att dom överhuvudtaget blir av och att man har någon form av kontinuitet.

Kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig näring blir sämre med åren. Därför är det extra viktigt att ha en genomtänk kost på ålderns höst. Om man inte är väldigt noggrann med att äta varierad och näringsrik mat kan bristsjukdomar uppstå. Särskilt viktigt är det att hålla koll på intaget av det essentiella mikronäringsämnet vitamin B12.

Relaterade produkter
13%
139 kr
Lägsta pris 159 kr (-13%)
Lägsta pris 159 kr (-13%)