Träningsutrustningen du inte vill missa

Det finns en uppsjö av bra träningsutrustning som kan assistera dig i din expedition mot styrka och muskelmassa. Här är våra favoriter.

Konventionell styrketräning betraktas vanligtvis inte som en vidare materialberoende träningsform. Det är du mot vikterna – inget annat. Även om det i grova drag är sant, så finns det en del effektiv träningsutrustning som kan förbättra styrketräningsresultaten. Här presenterar vi några av våra favoriter.

Lyftarbälten
Utrustningstips #1

Lyftarbälte

Ett lyftarbälte är, när det används rätt, ett av de i särklass bästa träningshjälpmedlen som finns. Lyftarbälten fungerar i korta ordalag så här:

Du spänner bältet hårt över buken vilket ger en bättre stabilitet i ryggraden. Fördelen med en ökad ryggradstabilitet är att det blir lättare att aktivera de muskler du ska aktivera (t.ex. benen i en knäböj) så att du kan lyfta tyngre vikter med minskad skaderisk.

En viss oro som ofta uppkommer när man pratar om lyftarbälten är att bältets avlastning i det långa loppet försämrar träningen av magstyrkan, då bältet tillför en sorts artificiell magstyrka. Vill man undvika detta så kan man då förslagsvis använda bältet endast under vissa pass, förslagsvis under de allra tyngsta passen.

Tyngdlyftarskor
Utrustningstips #2

Tyngdlyftarskor

Vilka skor som är bäst att träna knäböj i är en friskt omdebatterad fråga. En fullt förståelig sådan, då valet av skor för knäböj (och till viss del andra styrketräningsövningar) är viktigare än man tror. Det finns ett antal olika alternativ som regelbundet används på landets gymkedjor.

Det första är joggingskor. Joggingskor är ett dåligt alternativ, då den välvda och dämpade sulan gör det exceptionellt svårt att hitta en bra stabilitet i fot- och knäleden. Det andra alternativet är skor med en stum och platt sula, som Converse-skor. Den typen av skor är bra för både knäböj och marklyft, men ställer höga krav på rörligheten. Har man inga problem med rörligheten är det dock ett bra alternativ.

Vissa brukar ge tipset att man ska lägga viktskivor under hälarna om man har problem med rörligheten. Vi rekommenderar att du inte gör det. Anledningen är att det ökar risken för att du ska skada dig. Om du knäböjer långt ifrån din maxförmåga må det vara lugnt, men så snart du kommer upp nära ditt max är det sista du ska tänka på att försöka lägga upp hälen på en fritt liggande viktskiva.

Det leder oss in på det tredje alternativet: Lyftarskor. Detta är tillsammans med vanliga Converse det bästa alternativet. Skillnaden på tyngdlyftarskor och vanliga skor är att tyngdlyftarskor är förhöjda under hälen. Det är den höjningen man vill åstadkomma genom att lägga en viktskiva under fötterna, men utan den ökade skaderisken. Förhöjningen under hälen gör det lättare att komma ner djupt utan att behöva tippa ryggen framåt. Tyngdlyftarskor har dessutom en hård och stabil utformning, vilket gör dem lämpade även för dig med bra rörlighet.

Magnesiumkarbonat
Utrustningstips #3

Chalk

Ett sviktande grepp är en lyftares värsta mardröm. Oavsett om det sker mot slutet av ett set eller mitt under ett maxlyft är det något som begränsar resultaten du får av dina pass. Magnesiumkarbonat pudras i handen för att förhindra fukt i handflatan och för att förbättra kontakten mot skivstången. Resultatet är ett starkare grepp.

Ha dock i åtanke att magnesium i pulverform inte är överdrivet populärt på vissa gymkedjor. I sådana fall är greppförbättrare i flytande form ett bättre alternativ eftersom de inte dammar lika mycket.

Andra alternativ för greppet

Förutom chalk finns en hel del andra bra alternativ för att förhindra att greppet begränsar en. Några exempel är dragremmar, även kallat straps, Iron Grips och Versa Gripps.

En viss nackdel med dessa är att man helt går miste om den greppträning som tunga marklyft, roddövningar och latsdrag annars erbjuder. Men likt resonemanget kring bälte och magträning så är det i vissa fall bättre att träna greppet separat, snarare än att begränsas av greppet när man tränar andra saker. En annan möjlighet är att endast använda dragremmar och liknande alternativ vissa delar av passet.

Utrustningstips #5

Massagepistol

Trötta och ömma muskler efter ett hårt träningspass kan behöva extra hjälp på traven att återhämta sig. En massagepistol används för undvika muskelvärk och stelhet. Använd den efter träning för att få igång blodcirkulationen och låta musklerna återhämta sig snabbare. Den kan också användas strax innan träningen för att förbereda musklerna och undvika muskelvärk och stelhet.

Relaterade produkter
799 kr
Köp
Köp
30%
489 kr
Lägsta pris 699 kr (-30%)
Köp
Lägsta pris 699 kr (-30%)
Köp
29 kr
199 kr